Hrvatski

Diego Leverić, u umjetnosti kao Edicole Grevi je lutnjist koji svira na autentičnim baroknim lutnjama. Njegov prvi solistički CD “Weiss à Rome” Amadeus, poznati talijanski glazbeni časopis nagrađuje s maksimalnih 5 zvjezdica za umjetnički i tehnički aspekt. Sa svojim ansamblom ArtiCoolAzione i sa kontratenorom Leandrom Marziotteom izdao je neizdane napuljske kantate za priznatu izdavačku kuću Arcana (Outhere). Koncertirao je diljem Europe, u Argentini, Brazilu, Siriji, Japanu i u Kini a najznačajnija mjesta su: konzervatorij Tchaikovski u Moskvi, Shanghay Symphony Hall, Fudan Univesrity u Shanghaju, Konzervatorij Antonio Vivaldi u Alessandriji, festival Sanssouci u Podstamu, Vbv u Varaždinu.


Diego Leverić rođen je u Rovinju 1988. godine. Započeo je učenje klasične gitare u OGŠ Vladimira Nazora u Rovinju, u klasi prof. Domagoja Terzića. Po završetku osnovne škole u Rovinju, upisuje i naknadno maturira s odličnim uspjehom teoretski smjer i gitaru u SGŠ Ivana Matetića – Ronjgova u Puli. Tijekom školovanja pohađao je brojne ljetne škole i seminare u Hrvatskoj i inozemstvu (Sloveniji i Italiji) s priznatim profesorima: Ante Čagalj, Viktor Vidović, Xhevdet Sahatxhija i Carlo Marchione.
Godine 2008. upisuje studiji muzikologije na Glazbenom fakultetu u talijanskoj Cremoni gdje u međuvremenu, očaran renesansnom i baroknom glazbom, započinje dodatnu naobrazbu u privatnoj školi prof. Mauricija Pijantellija u Lodiju s kojim pohađa satove renesansne lutnje, teorbe, arhilutnje i barokne gitare.

U klasi prof. Diega Cantalupija diplomira na konzervatoriju u Bariju s maksimalnom ocjenom 110 cum laude.

Pohađao je majstorske tečajeve i privatne lekcije s najvećim sviračima lutnje današnjice: Hopkinson Smith, Paul O’Dette, Eduardo Eguez, Evangelina Mascardi, Andrea Damiani i Massimo Lonardi.
Godine 2012. na drugom izdanju međunarodnog natjecanja u sviranju lutnje, koju je predsjedao Paul O’Dette, osvojio je prvu nagradu u solo kategoriji i prvu nagradu u kategoriji “komorne glazbe” s duom “Sursum Corda” s Teodoro Baù (viola da gamba). Jedan je od pobjednika na međunarodnom natjecanju “Concursos Internacionais de Jovens Interpretes de Musica Antiga” u Lisabonu, Portugal.
Zahvaljujući ADRIS grupi imao je priliku nekoliko puta nastupati i na svečanostima otvaranja važnih likovnih izložbi u Rovinju. Svirao je u orkestrima i ansamblima u režiji: Claudija Scimonea (I Solisti Veneti), Martina Gestera, Marca Mencobonija, Federica Ferrija, Andree de Carla, Alessandra de Marchija, Stefana Molardija, Joachima Fontainea, Tomislava Fačinija.

Leverić Diego nastupao je kao solist i kao član ansambla u Hrvatskoj, Argentini, Belgiji, Brazilu, Cipru, Kini, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Litvi, Nizozemskoj, Njemačkoj, Rusiji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj. Održao je nekoliko lekcija o lutnji i svojim prisustvom uveličao važna događanja: na Sveučilištu Fudan u Šangaju, na Federalnom sveučilištu Uberlândia u Brazilu, na Zagrebačkoj glazbenoj akademiji u Zagrebu, Guitar Festu u Hrvatskoj, u Gimnaziji u Rijeci, Konzervatoriju Eskisehir, Sveučilištu Yasar u Izmiru u Turskoj, Konzervatoriju A.Vivaldi u Alessandriji i Institut Superiore di Studi Musicali O. Vecchi u Modeni u Italiji.
Snimao je za Arcane, Sony, Naive i Marcello Villa Cremona. U 2014. Leverić osniva barokni ansambl ArtiCoolAzione, s kojim je imao priliku snimiti neobjavljene napolitanske kantate „Frangi Cupido i Dardi“ s kontratenorom Leandrom Marziotteom za Arcanu.

Last update January 2018